Moje iskustvo sa lečenjem hrkanja i sleep apnee

30.07.2019. | 01:15
Moje iskustvo sa lečenjem hrkanja i sleep apnee

Godinama sam imao značajne probleme sa hrkanjem. Ovde ću navesti koja sam ispitivanja i intervencije sproveo, ne navodeći imena lekara koji su mi to radili.

Dakle, prvo sam išao na čišćenje sinusa. Sinusi su besprekorno očišćeni, ali pitanje hrkanja nije rešeno. Potom mi je savetovano da moram smršati kako bi mi se smanjila debljina jezika. Nisam uspeo da smršam. Zatim sam išao da operišem nosnu devijaciju, uz tu operaciju su mi odstranili i resicu jer je to meki deo tkiva koji otežava prolazak vazduha. Problem hrkanja nije rešen. Nakon toga sam išao na celonoćno ispitivanje kvaliteta sna i ustanovljeno mi je da pored hrkanja imam problem i sa sleep apneom. Najduži prestanak disanja u snu, po izjavi doktorke koja mi je vršila to snimanje, bio je 40 sekundi. Mnogo. Savetovala me je da pokušam intervenciju podizanja mekog nepca. Savet hirurga je bio da to ne radim jer bih imao problem sa vraćanjem hrane kroz nos.Potom mi je navedena doktorka savetovala da uzmem uređaj sa maskom koji uduvava vazduh u ždrelo. Uzeo sam. Uređaj je veći od tašne za računar. Nisam mogao da se priviknem na njega, kompresor koji uduvava vazduh je bučan koliko i hrkanje.

Sticajem srećnih okolnosti, ćerka mi je iz Francuske donela ONIRIS protezu. To je bilo u januaru 2019. Mislim da sam se već prve noći upotrebe „srodio“ sa protezom. Od tada se ne odvajam od nje. Gabaritno je veličine kutije cigareta. Jednostavna je za upotrebu. Rešio sam pitanje hrkanja i sleep apnee.
Zdravko Jokić, Zemun